Friends Arena (fd Swedbank Arena)

Sveriges största byggprojekt!

Knauf var en stor leverantör av material och byggsystem till de olika byggprojekten i Arenastaden. Skivor och stål transporterades med järnväg från Åhus till Knaufs lager i Stockholm varifrån leveranserna utgår till arenabygget. Det är ett både miljövänligt och ekonomiskt lönsamt transportsystem.

Enbart till Friends Arena levererade vi cirka 100 000 kvadratmeter innerväggsgips, 100 000 löpmeter stålreglar och 14 000 kvadratmeter Aquapanel Outdoor till klimatskalet, alltså fasaderna. I Friends Arena finns restauranger för 8 000 gäster samt kongress- och konferenslokaler för 2 000 personer. Enbart väggytorna uppgår till 20 000 kvadratmeter, vilket motsvarar ytan på fyra (!) fotbollsplaner. Huvuddelen av väggarna kläs med gips eller Aquapanel Indoor. Arenan och läktarna är byggda i betong. Dessutom finns här 15 kilometer pelare och balkar i stål.

Här byggdes Sveriges nya Nationalarena

Sveriges nya Nationalarena för fotboll, Friends Arena, stod klart 2012 norr om Solna station i Stockholm. Den magnifika anläggningen, som får plats för 50 000 sittande åskådare vid idrottsarrangemang. Tack vare det stängbara taket kan arenan oavsett årstid också användas till konserter och en rad andra stora evenemang. Friends Arena är en av Europas modernaste fotbollsarenor och uppfyller såväl UEFAS som FIFAS krav för finalspel i Champions League och EM slutspel. Men arenan kan användas till så mycket mer. Underlaget kan snabbt ställas om från gräs till snö, is eller andra typer av golv. Om innerplanen tas i anspråk vid konserter och andra stora evenemang, kan publikkapaciteten nå upp till 65 000 personer.

En ny stadsdel växte fram

Runt Friends Arena skapas en helt ny stadsdel

– Arenastaden. I direkt anslutning byggs ett av Sveriges högsta hotell med 400 dubbelrum, skybar och restaurang för 1 800 gäster och ett stenkast härifrån pågår redan uppförandet av Vattenfall Nordens nya huvudkontor. I Arenastaden ska också uppföras kontor, bostäder och ett stort shoppingcenter.

Utbyggd infrastruktur

Den nya stadsdelen har krävt stora satsningar på infrastrukturen. För att kunna ta emot alla besökare förstärktes kapaciteten vid Solna station och perrongen byggdes ut. Dessutom uppfördes ett nytt stationshus på den östra sidan om järnvägsspåret. Nya gångbroar och tillfartsvägar från E4 och E18 byggdes också.

 

 

Produkter i Referensobjektet

Försäljning

Med lång erfarenhet och stor expertkunskap inom respektive område tar vi oss an kundernas önskemål med stort engagemang.

Läs mer

Kundtjänst

Telefontider:
må-tor 08.00-16.00
fre 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Övrig tid går det att lägga order via ordermail.

Läs mer

Teknisk Support

Vår tekniska support är till för dig som proffskund.
Privatkunder hänvisas till våra återförsäljare.

Läs mer