Fasadrenovering i Kungsbacka

Vi håller fasaden uppe!

Tusentals bostäder i Sverige är drabbade av fuktproblem till följd av enstegstätade fasader. Knauf har lösningen. Vi var 2014 den enda leverantören av ventilerade putsade fasadsystem med en P-märkning.

Högt uppe på Kolla Backe står de sex husen och blickar ut över Kungsbacka park. Husen byggdes så sent som 2006, men 2014 stod det åter igen byggställningar runt husen. Bit för bit ersattes 3 000 kvadratmeter skadad fasad med frisk. Anledningen till fasadbytet är att det kröp in fukt i väggarna. I den enstegstätade lösningen, med tunnputs direkt på en cellplastskiva, har fukten ingenstans att ta vägen. Därmed kan den bakomliggande träkonstruktionen drabbas av fuktangrepp. Trästommen besiktigades och granskades noga. Det sprejades blått på det trä som skulle sågas bort och rött på det som skulle slipas.

Ensamma om P-märkning

Därefter var det dags för Knauf ventilerat Fasadsystem Aquapanel med puts att ta plats, som är marknadens enda P-märkta ventilerade putsade fasadsystem. Samtliga detaljlösningar och komponenter är testade och verifierade av SP i Borås för att kunna få maximal trygghet och en lösning som håller för en lång framtid.

Aquapanel skruvas fast på en ventilerande fasadläkt, så att det blir en luftspalt på 25 millimeter. Fasadsystemet bygger på en total täthet mot inträngande vatten genom puts och skiva, också kallad regnskärm.

Det som säkerställer tätheten är en kombination av noggranna utförda plåtbleck, tätningar runt anslutningar samt tryckutjämning i den väldimensionerade luftspalten. Om trycket bakom regnskärmen är lika stor som framför så trycks inte fukt in genom ytputs och skiva och anslutningar. Om det mot förmodan tränger in fukt vid fönster eller andra anslutningar, så ventileras och dräneras fukten ut.

SP-certifierad entreprenör

Murargänget från FC-Mureri skötte sedan skarvspacklingen mellan skivorna och därefter monterades startlister och hörnprofiler innan det var dags för att applicera grundputs och armeringsnät. Putsytan avslutades med en kulörsatt primer och ytputs. Renoveringen i Kungsbacka utfördes av RCC Göteborg (tidigare Granova Bygg).

För att P-märkningen ska gälla måste arbetet utföras av SP-certifierad entreprenör. Entreprenören kan efter färdigställd teoretisk och praktisk utbildning av Knauf ansöka hos SP om certifiering. P-märkningen innebär att lag och myndighetskrav uppfylls samt att kvaliteten säkerställs genom entreprenörens egenkontroll eller löpande övervakning av SP.

Gott rykte ger fler jobb

Knauf genomförde flera liknande projekt även i Lerum, Frölunda och på Hisingen med totala leveranser av 20 000 kvadratmeter Aquapanel. Med tanke på att mellan 110 000 och 160 000 bostäder i Sverige beräknas vara byggda med enstegstätade fasader är behovet stort av ett tryggt och hållbart fasadsystem.

Produkter i Referensobjektet

Försäljning

Med lång erfarenhet och stor expertkunskap inom respektive område tar vi oss an kundernas önskemål med stort engagemang.

Läs mer

Kundtjänst

Telefontider:
må-tor 08.00-16.00
fre 08.00-15.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Övrig tid går det att lägga order via ordermail.

Läs mer

Teknisk Support

Vår tekniska support är till för dig som proffskund.
Privatkunder hänvisas till våra återförsäljare.

Läs mer