Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon: 
044 – 28 78 22
E-post
[email protected]

ÖVRIGA  KONTAKTUPPGIFTER

Ytbehandling av gipsskivor

Montage

Knauf Danogips skivor utgör ett bra och stabilt underlag för alla typer av ytbehandling i inomhusmiljö vid såväl nyproduktion som renovering.

För att uppnå ett bra slutresultat ska Knauf Danogips gipsskivor ytbehandlas enligt YBG:s rekommendationer. YBG står för Yrkesmässig Behandling av Gipsskivor och är en förening bestående av aktörer inom branschområdet i samverkan.

Branschområdets mål är att tillhandahålla råd och rekommendationer avseende kontroll, montering, och ytbehandling av gipsskivor genom alla led i byggprocessen och verka som ett komplement till AMA HUS 11.

För mer information om YBG, klicka här.

Materialval

Målning, tapet, väv, vinyl, kakel – för att nämna några, utbudet är stort och möjligheterna många. Classic Board-skivorna är enkla att ytbehandla pga den fina och jämna kartongytan.

Spackel

Det är viktigt att följa spackelleverantörens rekommendationer och systemanvisningar. Läs mer under Montage – System yta – Inomhus – Ytbehandling av gipsskivor – Spackling

Färg

Valet av färgkvalitet avgör ytans slutresultat. Beroende på färgkvalitet och appliceringsverktyg kommer glans och struktur på de målade ytorna att variera. Följ därför alltid färgtillverkarens rekommendation av färgsystem.

Grundning

Grundfärgens uppgift är bland annat att skapa ett jämnt sug mellan gipsskivan och den spacklade ytan, anors kan ”fläckar” lätt uppstå i det färdigmålade ytskiktet.

Oavsett vilken målningsbehandling som väljs, bör hela vägg- eller takytan förbehandlas med lämplig grundfärg eller primer.

Tapeter

Skall ytan tapetseras kan tapeten sättas upp direkt mot skivorna, men även här är det bra att grundmåla först, det är extra viktigt med tunna tapeter.

Grundningen gör det också lättare att senare ta bort tapeten vid omtapetsering. Man bör välja en akryl- eller PVA-grundfärg (vattenbaserad) med en glans på 07–20. För att måla på väggar med tapet kan det vara nödvändigt att använda alkydgrundning (oljebaserad) eftersom vattenbaserad grundfärg kan lösa upp tapetklistret.

Kakel

Väggar som ska kakelbeklädas rekommenderas i förstahand två lag skivor typ Humidboard 2.0 eller Classic Board.
Ett skivlag med minskat regelavstånd till s300 mm kan användas till innerväggar i bostadsutrymmen.
Beakta dock att väggens stabilitet samt säkerheten vid genomföringar ökar med dubbla skivlag.
Den cementbaserade Aquapanel Indoor kan dock sättas i ett skivlag ända upp till regelavstånd s600 mm.
Kaklade våtrumsklassade väggar, läs mer under Montage – System Innervägg – Våtrumsväggar och våtrumsskivor.

Ett eller två skivlag?

Väggkvaliten blir bättre med två lag skivor jämfört med enkellag. Konstruktionen blir mer stabil och som regel uppnås bättre brand- och ljudisoleringsegenskaper. 1 skivlag medför att eventuella rörelser från underlaget kan överföras lättare och reducera slutkvaliteten på ytbehandlingen.

Surface Board – Vid höga krav på ytsläthet

Vid montage upp t o m 3 m vägghöjd bör gipsskivor i full längd användas.

Överstiger vägghöjden 3 m ska skivskarvar förskjutas om inte gipsskivorna är i full vägghöjd. Om förhöjda krav på en sådan väggs ytsläthet (AMA Hus 11 LCS / YBG klass Qv4) föreligger t ex på grund av målning med högglansfärg och/eller släpljus bör Knauf Danogips Surface Board användas. Skivan ersätter då det yttre skivlaget med normalgipsskiva, Classic Board.

Surface Board har samtliga kanter försänkta vilket skapar mycket goda förutsättningar för ett gott målningsresultat. Fyra försänkta kanter med spackling och pappersremsa i samtliga skarvar minimerar risken för sprickor.

Skivan är ett mycket bra målningsunderlag där stor risk anors föreligger för skuggbildning, förövrigt har skivan samma goda ljud- och brandegenskaper som normalgipsskivan Classic Board.