Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon: 
044 – 28 78 22
E-post
[email protected]

ÖVRIGA  KONTAKTUPPGIFTER

Vilken spackelremsa?

Montage

Det finns olika typer att köpa i handeln, både av papper och glasfiber, likaså finns det självhäftande spackelremsor. Spackelremsor av papper rekommenderas alltid. Spackelremsor av papper ger fogarna tillräcklig styrka och förhindrar sprickbildning.
Till hörnen

Utvändiga hörn måste förstärkas. Det gör man bäst genom att använda Knauf Danogips Hörnskydd HSK i galvaniserat stål. Det finns också en spackelremsa av papper med stålinlägg – Multiflexremsan – som kan böjas till så att den passar på hörn med andra vinklar än 90 grader. Vid anslutning mot väggar i andra material, mot dörrar, golv osv. använder man Knauf Danogips Avslutningslist J 13L som också är tillverkad av galvaniserat stål.

montage_spackling_spackelremsa

Konventionell spackelremsa av papper.

montage_horn_o_avslut_HSK

Hörnskydd – HSK.

montage_spackling_J13L

Ohålad avslutningslist för ett lager gips – J13L.

Vilka gipsskivor?

När skarvarna skall vara helt dolda bör man använda Knauf Danogips skivor med spackelförsänkning. Skivtypen heter Classic Board. I sortimentet finns också andra typer av skivor, med t.ex. med rak eller fasad kant. Dessa är egentligen inte avsedda för spackling trots att det är möjligt.

montage_spackling_kantutformning_02

 

Hur mycket och hur många lager?

Detta är direkt beroende av om man tänker måla eller tapetsera, och om hur mycket spackelmassa man lägger på åt gången. Tabellen nedan ger dig en riktlinje. Använd inte för mycket spackelmassa i varje lager. Det är bättre att använda en mindre mängd och istället lägga på flera tunnare lager. Det gäller speciellt i tak.

Ungefärlig förbrukning per m2 *
SkarvspacklingSpackelremsor1 meter
Spackelmassa0,10 kg
YtbehandlingSpackelmassa per lager0,20 kg

*) Till väggar som skall spacklas på bägge sidor är åtgången ungefär den dubbla.

123Antal lagerSpacklingen består avMaterialexempel
3Skarvspackling med härdande massa:
1:a överspackling med finspackel:
2:a överspackling med finspackel:
Sheetrock pappersremsa/ Easy Sand

Fill & Finsih Light (Plus 3)

Fill & Finsih Light (Plus 3)

3Skarvspackling med finspackel:
1:a överspackling med finspackel:
2:a överspackling med finspackel:
Sheetrock pappersremsa/

Fill & Finsih Light (Plus 3)

Fill & Finsih Light (Plus 3)

Fill & Finsih Light (Plus 3)

3Skarvspackling med finspackel:
1:a överspackling med lättspackel:
2:a överspackling med lättspackel:
2Skarvspackling med härdande massa:
Överspackling med finspackel:
2Skarvspackling med finspackel:
Överspackling med finspackel:
2Skarvspackling med härdande massa:
Överspackling med lättspackel:
2Skarvspackling med härdande massa:
Överspackling med härdande massa:

Förklaring tabell: 1. Väggar och målade tak, 2. Väggar med tapet, 3. Kakelväggar eller väggmatta

Montera spackelremsorna rätt

Spacklade gipsskiveskarvar skall ha oavbruten kontakt. Därför skall alla skarvar – även de i hörnen – ha spackelremsa.

Ett viktigt led i arbetet

Montering av spackelremsa är ett viktigt led i arbetet med spacklingen av gipsskivor. För att undvika sprickbildning i gipsskivorna skall du välja spackelremsematerialet med omsorg och se till att den blir korrekt monterad. Det går inte att strunta i att montera spackelremsan för att senare ”kompensera” detta genom att använda starka ytmaterial som t.ex. syntetfiberväv. Den styrka som krävs för att slippa sprickor måste skapas genom att lägga spackelmassa med spackelremsa i alla skarvar. Det är därför viktigt att välja rätt spackelremsa. Det är lätt att tro att glasfiberremsa ger god hållbarhet då den är stark i sig själv, men låt dig inte luras. Det bästa resultatet uppnås istället genom att montera en pappersremsa ilagd våt spackelmassa.

Använd alltid spackelresa i invändiga hörn

Det är mycket viktigt att använda spackelremsa i invändiga hörn för att skapa bästa möjliga styrka och för att undvika sprickbildning. Tänk på att det inte går att använda akrylmassa för att förstärka hörnen, då den är inte tillräckligt stark och ofta lossnar från gipsskivorna efter en tid.

Spackelremsa av papper är stark i alla riktningar

Spackelremsa av papper är stark och formstabil i alla riktningar. Den kanske inte verkar vara speciellt stark då den rivs av, men den är mer än tillräckligt stark tillsammans med gipsskivor och spackelmassa. Spackelremsa av papper ger fullt fäste över hela sin yta, bl.a. för att pappersfibrerna reser sig vid påföringen av spackelmassan. Detta medför att det skapas en stark kontakt mellan gipsskivans kartong och remsans fibrer. Med rätt typ av spackelremsa och spackelmassa blir kopplingen så stark dem emellan att det är materialet runt skarven som släpper om man försöker dra loss spackelremsan efter torkning och härdning.

Knauf Danogips rekommenderar spackelremsa av papper till alla skarvarbeten.

Glasfiberremsa verkar stark, men…

Glasfiberremsa har ingen formstabilitet även om den är mycket stark då den ligger parallellt med fibrerna. Remsan häftar bara till gipsskivekartongen på de punkter där fibrerna ligger i kontakt med underlaget. Därför finns det ingen styrka i de stora områden där förankringen mellan spackelmassa och kartong bara sker i spackelmassan. Knauf Danogips rekommenderar inte skarvspackling av gipsskivor med glasfiberremsa. Organisationen YBG ger ut en skrift om hur man uppnår bästa resultat vid ytbehandling av gipsskivor. Skriften är framtagen av gipsskive-, spackel- och färgtillverkare och kan rekvireras av Knauf Danogips.