Spackling av gipsskivor kan inte jämföras med spackling av andra ytor. Utöver det estetiska intrycket ger gipsskivespacklingen styrka och styvhet åt väggar och tak. Samtidigt utgör den en del av den täthet som är en förutsättning för de goda brandskydds- och ljudisoleringsegenskaperna.
Ett viktigt led i konstruktionen
En korrekt spacklad skarv har samma styrka som gipsskivan. Skarvspacklingen svetsar samman skivorna till hela ytor och minskar risken för sprickor. Skarvspackling är dessutom nödvändig för att undvika spridning av rök och brandgaser och för att få tillräcklig ljudisolering. Om man inte använder spackelremsa i en skarvspackling förlorar man en del av väggens styvhet. När det gäller väggar skall skarvspacklingen alltid göras mot beklädnad eller tak. Det gäller också väggar som går igenom ett nedpendlat innertak.
Skivtyper
För att kunna göra en dold skarvspackling måste man använda Knauf Danogips skivor med försänkt spackelkant på långsidorna. Det finns också andra skivtyper, t.ex. med rak eller fasad kant samt med samtliga fyra kanter försänkta (Surface Board) . Skivor med rak eller fasad kant är inte avsedda för skarvspackling, men kan ändå användas vid behov.
Spackelmassa och spackelremsor
Det finns en rad olika spackelmassor att välja mellan. Man kan använda härdande massor, med kort härdningstid. Härdande massor bör inte användas till det avslutande lagret. En annan möjlighet är att använda skivspackel, som passar bra till spackling. Man kan också använda lättspackel. Det är viktigt att alltid använda spackelmassa som är lämplig för gipsskivor, grovt spackel skall aldrig användas till spackelremsorna. Spackelremsor finns i både papper och glasfiber, vissa av dem är självhäftande. Knauf Danogips rekommenderar att man alltid använder spackelremsor av papper. De ger bra och säkert fäste så att man slipper sprickor.


Spackelremsa av papper är bäst.
Tre steg
1. Montage av spackelremsor i vått spackel i skarvar och hörn. Spackling av skruv. OBS! Spackelremsan skall EJ överspacklas helt vid första spacklingen, p.g.a uttorkning.
2. Första finspackling över skarvar, hörn och skruv.
3. Andra finspackling över skarvar, hörn och skruv.

På väggar som skall tapetseras, kläs med väv eller där det skall sättas kakel kan det räcka med de två första behandlingarna. Ytor som skall målas måste alltid spacklas tre gånger eller flera.
Hörn och anslutningar
Före spacklingen skall utvändiga hörn förstärkas med hörnbeslag. Förstärkningen monteras i samband med skivmonteringen. Vid anslutningar mot golv, dörrar m.m används ofta avslutningslist som också monteras vid skivmonteringen. Alla invändiga hörn täcks med remsor under spacklingen.

Hörnskydd HSK och Avslutningslist J13L
Kortkantsskarvar och V-fogar
Skivornas kortkanter har inte spackelförsänkning och skivorna måste därför monteras med ett litet mellanrum. Man kan också fasa av kortkanterna innan skivorna monteras. Detta görs lämpligen med fashyvel, rasp eller kniv. Om man vill ha dolda skarvar när man monterar skivor med fasad kant kan man också lämna ett litet mellanrum.
Fasningen utförs lämpligen med en Fashyvel.


Kortkanterna fasas av 2-3 mm innan skivorna monteras.