Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon: 
044 – 28 78 22
E-post
[email protected]

ÖVRIGA  KONTAKTUPPGIFTER

Vilken spackelmassa?

Montage

Vilken typ av spackelmassa man väljer beror på flera olika faktorer. Här beskriver vi de olika typerna.
Härdande massa

Härdande massor har förmågan att binda vatten. Det inträffar under en kemisk process i samband med härdningen. I regel är härdningstiden kort och massan sjunker något. Härdande massor levereras alltid i pulverform och blandas till strax före användningen.

Exempel på produkter är Knauf Uniflott och Easy Sand.

Användningsområde

Härdande spackel är lämpliga som skarvspackling, reparation av skador, utfyllning av hål och större sprickor och bör inte användas till den avslutande finspacklingen.

Härd- och torktid

Den korta härdtiden (20 – 90 minuter beroende på produkt) innebär att de olika skikten kan läggas på i snabb följd. Själva torktiden är ca ett dygn. (undvik att slipa eller måla innan spacklet är genomtorrt.)

EgenskapUniflott / Easy SandProSpray All PurposeFill & Finish Light ProSpray Plus
Bra till spackelremsaJaJaJaJa
Bra till finspacklingJaJa
Bra till skruvJaJaJaJa
Bra till reparationJa
Bra vidhäftning till skivaJaJaJaJa
Smidig och lättanvändDelvisJaJaJa
Snabb genomtorkningJa
Minimal sjunkningJa
Tar upp rörelserDelvis
Ytan liknar gipsskivanJaJaJaJa
LättslipadJaDelvisJaJa
Suger lite färgJaJa

 

Dolomit-baserat spackel

Dolomit-baserat spackel har stort innehåll av lim som binder samman massan efter uttorkningen och ger god vidhäftning till skivor och skarvremsor. Torktiden är längre än för härdande massor, och massan sjunker något under torkprocessen.

Användningsområde

Dolomit-baserat spackel kan användas till skarvspackling och till alla efterföljande ytbehandlingar. Dolomit-baserat spackel har totalt sett bättre styrka än de flesta andra massor. Använd dolomit-baserat spackel när kraven på hållbarhet är höga, t.ex. vid fogning av vågräta skivskarvar och kortkantskarvar på höga väggar. Om man använder den färdigblandade massan till skarvspackling bör den tunnas ut med ca. 1,5 dl vatten per 5 kg massa.

Torktid

Torktiden varierar med temperatur och luftfuktighet. Efter fogning uppgår torktiden till c:a 24 timmar se torktabell i produktblad. För andra och tredje finspacklingen minskas torktiden något.

Lättspackel

Lättspackel är specialtillverkat för att sjunka något. Några av de finare typerna passar bra för skarvspackling m.m medan andra inte alls lämpar sig för det. Grovt lättspackel innehåller oftast en mindre del bindemedel och kan därför inte användas för skarvspackling.

Användningsområde

Vissa typer av lättspackel kan användas till skarvspackling och alla efterföljande ytbehandlingar. Grovt lättspackel bör bara användas för utfyllningsarbeten eller möjligtvis till en del reparationer. De grova typerna skall aldrig användas till spackelremsor, avslutande ytbehandlingar eller för t.ex. spackling av hörn eller hörnskyddslist i första skikt.

Torktid

Ungefär som för finspackel eller lite kortare, dvs. ungefär 24 timmar.

Översikt

En översikt över de olika spackelmassornas viktigaste egenskaper.