Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon
044 – 28 78 22

E-post
support@knauf.se

Fler kontaktuppgifter

Elementum Eco spikar väggelement med Nail It System

Elementum Eco i Bollebygd utanför Borås har skapat ett unikt koncept. Företaget tillverkar stora sektioner av väggelement i oorganiskt material.

Stålreglar från Knauf och Knaufs Nail It System har kunnat bidra till en effektivare produktion i fabriken. 

– Montaget av stålregelpartierna, till våra färdigmonterade ytterväggar, går fyra gånger snabbare när vi spikar än när vi stuknitar ihop dem, säger Tomas Eriksson, projektledare på Elementum Eco.

Utveckling och effektivisering

Våren 2017 presenterade Knauf sitt Nail It System för första gången. Då sammanfogades elementen genom stuknitning och montage med spik var något nytt och innovativt.

– Sedan hösten 2017 har vi använt oss av Knaufs stålreglar och deras Nail It System för sammanfogning av ytterväggsreglar och det kommer vi att fortsätta med. Samarbetet funkar utmärkt och vi är nöjda med den utveckling Knauf bedriver av montagemetoder och byggkomponenter, säger Tomas Eriksson.

Framtidstron är stor och utveckling och effektivisering går som en röd tråd genom företaget, som har 26 anställda i Bollebygd och 10 personer i Knivsta.


– Det går fyra gånger snabbare att montera stålregelsektionerna med Knauf Nail It System, konstaterar Tomas Eriksson, projektledare på Elementum Eco och Robert Bjerhag, produktchef stålprofiler, Knauf.

Prefabricerade väggelement

Allt tog fart med ett EU-projekt 2012. Företaget hade utvecklat den så kallade Ecoväggen som användes vid renovering av flerbostadshus i Brogården i Alingsås. Det var ett helt nytt sätt att renovera hus med stående väggelement i trevåningshöjd och det var första området inom miljonprogrammet som renoverades till passivhus-standard. 

De prefabricerade väggelementen blev ett begrepp och effektiviseringen i produktionen av väggelement på fabriken i Bollebygd har tagit ytterligare ett steg med hjälp av Knaufs Nail It System.

 

– Vi har systematiskt under lång tid riktat betydande resurser för forskning och utveckling till att förbättra arbetsmiljön och reducera tidsåtgången vid montage av ytterväggsprofiler. Systemet har blivit en succé eftersom det reducerar tidsåtgången samtidigt som det förbättrar arbetsmiljön och konstruktionens lastupptagning, säger Robert Bjerhag, Knaufs Produktchef för stålprofiler.

– Att montörerna dessutom föredrar att spika framför de andra sammanfogningsteknikerna, har också bidragit till det positiva mottagandet från marknaden.


Det patenterade beslaget Nail Bracket fördelar lasten och ger en stabilare väggkonstruktion.

Stora tidsvinster

Prefabricerade väggsektioner/-element – med fönster och allt – innebär stora tidsvinster på byggarbetsplatserna och efterfrågan är stor, bland annat från de rikstäckande entreprenörerna.

– Vi har planer på att införa skiftarbete i Bollebygd och att utöka verksamheten i Knivsta, säger Tomas Eriksson.


OM  ELEMENTUM ECO

Förutom Ecoväggarna tillverkar Elementum Eco utfackningsväggar, klimatskärmar och höga innerväggar. Även där färdiga väggelement som lyfts på plats.

Tillsammans med Statens Provningsanstalt, SP i Borås, utvecklas en ny fasadprodukt med integrerade solcellsmoduler i ytterväggselementen, så att byggnaderna ska kunna bli självförsörjande på el.

Knauf levererar Knauf Nail It System™ samt stålreglar och gipsskivor både för yttervägg samt innervägg. Produktion av gipsskivor sker i Åhus och profiler tillverkas i Sävsjö några mil söder om Jönköping.