Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon
044 – 28 78 22

E-post
support@knauf.se

Fler kontaktuppgifter

Väggsystem för offentliga miljöer

Byggfysik & regler

Knauf Danogips väggsystem för offentliga miljöer har högre slagtålighet och förbättrad infästningsstyrka än våra traditionella innerväggar. Vare sig det gäller skolor, sjukhus, hotell eller dag- och fritidshem uppfyller systemet de krav som normalt förekommer.

Genom placering av den hårda gipsskivan Solid Board i två lag på en eller båda väggsidor erhålls en både stabil och ytstark innervägg som dessutom har en förbättrad ljudisolering.

Den högre infästningsstyrkan innebär att det är möjligt att få en gipsskivevägg som klarar infästningar direkt i gipsskivan utan att man behöver söka upp reglarna eller montera Plywood som innersta skivlag vilket kan försämra väggens ljud- och brandegenskaper samt förorsaka rörelser i väggen.

Provningar som vi har utfört visar att 2 st Solid Board i en väggkonstruktion tar lika mycket laster som en träbaserad skiva + en normal gipsskiva när det gäller tvärkrafter. Dessutom till ett lägre kvadratmeterpris jämfört med träbaserade skivor. Systemet fungerar ihop med både system Multiregel och system Förstärkningsregel och oavsett vilket sätt du väljer att montera skivorna, med skruv eller lim, uppnås en mycket stabil vägg med i vissa fall förbättrad ljudisolering. Givetvis kan även träreglar användas om så önskas.

I tabellen ser du rekommenderad maximal last för 2 st Solid Board och ett antal fästdon. Rekommenderad maximal last gäller enbart för statisk last, dvs inte för dynamisk last. För information om avstånd mellan fästpunkter samt ytterligare information om infästningar i gipsväggar, se vidare Byggfysik & regler/Statik/Beräkning av upphängning.

 

Tabellen ovan visar rekommenderad maximal belastning vilken är 1/3 av utförda provningars genomsnittliga brottslast. Värdena gäller enbart för statisk last.