Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon
044 – 28 78 22

E-post
support@knauf.se

Fler kontaktuppgifter

Infästning i skivmaterial

Byggfysik & regler

De flesta föremål kan fästas in direkt i en gipsskiva. Det gäller både lätta föremål som tavlor och tyngre som exempelvis skåp.

Infästningen kan göras bl a på följande sätt:

  • Gipsskruv och två lag med Classic Board (normalgipsskiva)
  • Plugg/Expander och valfri Knauf Danogips gipsskiva
  • Kraftigare gipsskruv och Ultra Board som innersta skivlag

Det är endast vid dynamisk last och vid mycket tunga föremål som exempelvis bordsskivor, bänkar och handfat som förstärkning, i form av fixturer eller liknande, bakom gipsskivan behövs.

Infästning i Ultra Board se längst ner på sidan.

Regler för infästning

De flesta fästanordningar kan fästas direkt i gipsskivorna. Skåp och hyllsystem, från golv till tak, kan hängas upp på gipsskivor utan att detta ger problem med väggens stabilitet eller infästningen i väggen. Då det gäller mycket tunga föremål eller föremål som utsätts för dynamisk belastning (bordsskivor, handfat, toaletter och liknande) är det nödvändigt att bygga in förstärkningar i gipsväggkonstruktionen.

Upp till 200 kg per m2

Till och med mycket tunga föremål kan hängas direkt i väggens gipsinklädnad. En hylla fylld med böcker motsvarar en belastning på 80 till 100 kg per mväggyta. Försök som gjorts vid SBI har visat att sättning och utböjning är obetydlig (0 till 3 mm) vid en belastning på 200 kg per m2 väggyta. En ökning av belastningen till 400 kg per m2 medförde inte brott men en något större utböjning och sättning.

Beslag och pluggar

Det finns många olika utmärkta beslag och pluggar som kan användas för infästning i gipsskivor. Vi har valt att visa några utprovade typer.

X-krokar används till lättare föremål och pluggar till de tyngre.

Infästningar i Ultra Board

Ultra Board är en förstärkt skiva speciellt framtagen för att möjliggöra enkla infästningar. Kortling eller plugg behövs inte och styrkan i infästningarna är ca 3x starkare än i vanlig Classic Board.

Den beräkningsmässiga lastkapaciteten är satt till 33 kg (utdragslast) med en 5 mm gipsskruv. Tunga- och/eller dynamiska- laster får inte förekomma.

Begränsningar

Det finns gränser för hur tätt fullt belastade fästanordningar (pluggar) kan placeras och hur mycket tätt sittande infästningar kan belastas.

Då den rekommenderade maximala belastningen utnyttjas i varje enskild infästning måste avståndet mellan fästpunkterna vara minst 300 mm. Inom en yta begränsad av en cirkel med 300 mm diameter får väggen inte belastas med mer än den maximala lasten för en plugg.