Teknisk support

Teknisk support för privatpersoner hänvisar vi till våra återförsäljare.

Öppettider
Mån-Tor kl 08:00-16:00
Fre kl 08:00-12:00
Lunchstängt kl 12:00-12:30

Telefon
044 – 28 78 22

E-post
support@knauf.se

Fler kontaktuppgifter

Material och ljud

Byggfysik & regler

Gipsskiva

Gipsskivan har egenskaper som gör den speciellt lämplig att använda i ljudisolerande konstruktioner. Gipsskivan har en låg böjstyvhet och en hög egenvikt vilket bidrar till ökad ljudreduktion. Den är utmärkt att använda i konstruktioner för både luftljudsisolering och stegljudsisolering.

Gipsskivors ljudabsorption (α) är begränsad, följande kan användas i olika konstruktioner:
byggfysik_ljud_frekvenstabell

Gipsskivornas ljudabsorberande egenskaper kan emellertid förbättras drastiskt med perforering av skivan och placering av ljudfilt på baksidan, vilket är gjort på Danolines produkter, för mer info se knaufdanoline.se

 

Aquapanel Floor MF

Aquapanel Floor MF är en cementbaserad undergolvsskiva med hög ythållfasthet som har pålimmad mineralull på undersidan, vilket ger golvet utmärkta stegljudsdämpande egenskaper.

 

Aquapanel Indoor och Outdoor

Aquapanel skivor kan användas i kombination med gipsskivor. I konstruktioner med två lag gipsskivor på var sida, kan vid utbyte av en gipsskiva mot en Aquapanel på ena sidan, ge en förbättring av ljudisoleringen på 1 dB. Se även ljudgranar i System Innervägg.

Ljudbygel

Ljudbygel är en fjädrande upphängningsanordning utvecklad för montage i tak. Fjädringen gör att ljudvågorna har svårare att fortplanta sig genom konstruktionen och detta medför bättre ljudisolering.

Ljudbygeln reducerar luftljudet så markant att det tillsammans med sekundärprofiler S25 och 2 x 13 mm gipsskiva kan uppnå en förbättring på 10 – 18 dB, beroende av befintlig konstruktion.

För mer information se System Innertak.

 

Gipsfiberskivor typ FHB

Gipsfiberskivan bidrar markant till att höja konstruktionens steg- och luftljudsegenskaper. I de fall bästa möjliga stegljudreduktion önskas, läggs skivan på en tryckfast isoleringsskiva alternativt på ett lager avjämningsgranulat, se System Golv. Knauf FHB gipsfiberskiva är den tyngsta som finns på marknaden med en densitet på >1500 kg vilket gör att den lämpar sig mycket väl i de fall man önskar öka ytvikten på ett bjälklag utan att tillföra någon byggfukt.

byggfysik_ljudbygel